Azienda vitivinicola
Durio

De familie Durio is al 3 generaties wijn aan het maken in de heuvels bij Agliano Terme, Piemonte. Het wijnhuis staat nu onder de bezielende leiding van de broers Alessandro en Alberto Durio. De familie produceert een reeks heerlijke (sinds kort ook biologische!) wijnen. Deze wijnen produceren ze in Agliano Terme in Piemonte. De druiven die ze ervoor gebruiken zijn de Barbera d’Asti (Superiore) voor de rode wijenen en de Arneis-druif voor een heerlijke witte wijn. 

Nieuwe generatie maakt topwijnen

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 brothers 1 passion: #wine & #vineyard #aglianoterme #piedmont #brothers #work #UNESCO #DURIO

Een bericht gedeeld door DURIO Wines (@durio_wines) op

De rol van de nieuwe generatie is duidelijk merkbaar. “We zijn een nieuwe weg ingeslagen met andere productieprocessen die we uitproberen. Daarbij selecteren we alleen de beste druiven met de hand”, vertelt Alessandro. “Trossen die niet aan onze standaard voldoen, die vind je niet terug in onze flessen.” Die druiven verkoopt de wijnproducent weer. 

Ingang met roestig ijzeren welkomstbord bij Durio Wines in Agliano Terme
Uitkijktoren vlakbij Agliano Terme Torre dei Contini
"Het gaat mij niet om prijzen winnen, of om bekendheid. Mijn wijnen moeten voor zichzelf kunnen spreken."
Alessandro Durio
Enoloog bij Durio

Niet zonder slag of stoot

Dat Durio een echt familiebedrijf is, blijkt wel uit de verhalen van Alessandro. “We hebben echt wel wat heftige discussies gehad. Zeker ik en mijn vader. Hij verklaarde me voor gek. Na het proeven van de wijnen is hij gelukkig bijgedraaid.” 

Opa in de wijngaard

Tijdens de oogst is het bij Durio alle hens aan dek. Alessandro: “Toen opa in de wijngaard druiven stond te plukken, hebben we hem toch maar even terug naar binnen gedirigeerd.” Overigens is dat dezelfde opa waar ook een van de wijnen naar vernoemd werd: Nonno Pietro. In tegenstelling tot opa Durio is de wijn die naar hem werd vernoemd niet meer in productie. 

Wijngaarden in de heuvels van Piemonte, vlakbij Agliano Terme

Naamgeving van de wijnen 

Naast de inmiddels verdwenen Nonno Pietro-wijn, produceert Durio wijnen met prachtige namen. 

PerBerto – om te delen

Als kinderen probeerden de broers Alberto en Alessandro elkaar af te troeven. “Ik heb ooit pizza van hem afgepakt en zijn speelgoed weggenomen. Puur om hem terug te pakken voor iets anders wat Berto deed. ” Uiteraard zag de vader van de broertjes net op dat moment wat er gebeurde, waarop hij de goede vrede tussen de broers met een wijze les terug liet keren. Alessandro: “De pizza en het speelgoed zijn voor Berto (Per Berto). Maar ze zijn evengoed bedoeld om samen te delen, sprak mijn vader dan. Daarom is de PerBerto een lichte wijn geworden, gemaakt om te delen met vrienden.”

L’Armatore – de reder

De grootvader van Alberto en Alessandro begon zijn werkende leven in Agliano ooit voor een reder. De reder was een zeer rijk man en had het bedrijf als investering. Toen hij er vanwege ouderdom mee besloot te stoppen, kon ‘Nonno Durio’ het bedrijf overnemen en voor het eerst voor zichzelf beginnen. “Precies om die reden hebben Alberto en ik onze allereerste fles naar hem vernoemd. De l’Armatore was voor hem het begin, en nu ook voor ons.”

Pesasco, Pragerolamo en Villanova

vDe andere wijnen van Durio dragen de namen van de heuvels waar de wijnstokken groeien: Pesasco en Pragerolamo voor de twee Barbera d’Asti Superiores en Villanova, waar de Arneis-druif voor de witte wijn Monferrato Bianco groeit.  

 

Logo Acqua Fa Male, een wijnwinkel uit Eindhoven die Italiaanse kwaliteitswijnen levert

Bedrijfsgegevens Acqua Fa Male:

KVK 67994415

Vestigingsnr. 000036475149

Btw-nummer: NL198570119B01

IBAN: NL31BUNQ2032092956

Aalsterweg 166, 5644RH Eindhoven